Jak se dělá točená zmrzlina
Hledáte chladivé osvěžení, které Vám zaručeně pomůže se vyrovnat s letními vysokými teplotami? Snad každý z nás pomyslí na zmrzlinu. Ještě aby ne. Skoro na každém kroku v letních měsících nás doprovází. Přeplněné regály v obchodech a všudypřítomné zmrzlinové stánky ve městě jsou toho jasným důkazem. Každý máme své oblíbené. Někdo má rád spíše nanuky, někdo tzv. ruskou zmrzlinu, někdo zase spíše z kornoutku. Ale bez pochyby nejoblíbenější je tradiční česká točená zmrzlina.
Co je točená zmrzlina?
Když se řekne točená zmrzlina, každého z nás napadne tradiční česká točená zmrzlina. Ale co to vůbec je, z čeho se skládá? To už ví málokdo a vysvětlení je poměrně jednoduché. Točená zmrzlina je připravována z tekuté směsi, která se natáčí ze stroje určeného na tento úkon.
Můžeme najít 2 druhy točené zmrzliny. Klasickou, jak ji všichni známe. Pouze směs s nějakou příchutí, anebo zmrzlina do které se přidává mražené ovoce, které se následně smíchá ve speciálním stroji, a dodá zmrzlině úplně jiná šmrnc.
Jak se točená zmrzlina vyrábí?
Točená zmrzlina se vyrábí z prvotřídních surovin založené na tradičním cukrářském receptu, bez náhražek. Výroba je poměrně jednoduchá. Ale je zapotřebí stroje, který nemá doma každý. Základem je směs, tato směs nám udává jakou příchuť zmrzlina bude v konečné podobě mít. Na výběr máme vanilkovou, čokoládovou, pistáciovou, citrónovou, ale i například kokosovou. Na výběr je toho opravdu hodně. Následně přidáme vodu a promícháme. Následně necháme 15 minut odstát a vrhneme se na další krok, kterým je přecedění. Poté již můžeme naši směs nalít do stroje na výrobu točené zmrzliny a můžeme podávat.